Vi står inför den största generationsväxlingen någonsin!

Sverige befinner sig i den djupaste lågkonjunkturen på länge och arbetslösheten är hög. Men inom några år kommer det vara högkonjunktur samtidigt som nästan en halv miljon människor uppnår pensionsålder. Det är den största generationsväxlingen någonsin.

För att undvika en framtida kompetensbrist behöver arbetsgivare och arbetssökande tillsammans med Arbetsförmedlingen förbereda sig redan nu. Arbetsförmedlingen har gått ut med en extern informationssatsning för att nå landets arbetsgivare och få dem att förbereda sig inför generationsväxlingen. Informationssatsningen går under namnet “Stafetten” och vänder sig till arbetsgivare med brev, besök och seminarier. Budskapet om generationsväxlingen förmedlas också i tidnings- och bannerannonser, TV-filmer och på webbsajten www. stafetten.nu

För även om många står utan jobb idag är det inte säkert att alla har den rätta kompetensen för att ersätta dem som går i pension inom kort. Arbetsförmedlingen har därför ett helt paket med olika verktyg att erbjuda arbetsgivare och arbetssökande. Rekryteringsträffar, instegsjobb, nystartsjobb och praktik är några exempel.

Arbetsförmedlingen har en hög tillgänglighet och är en viktig partner till arbetsgivare och arbetssökande i generationsväxlingen. På Af:s webbplats går det att nå Arbetsförmedlingen dygnet runt, alla dagar om året. Arbetsförmedlingen kan också bidra med Sveriges kompetensmässigt bredaste och största rekryteringsbank, Platsbanken.

Arbetsförmedlingen kan därmed hjälpa till att matcha rätt arbetssökande med rätt arbetsgivare. De säger sig ha verktygen och resurserna men de klarar det inte på egen hand. Tillsammans med arbetsgivare och arbetssökande kan vi klara den kommande generationsväxlingen!

MEN – Var kommer vi externa coacher in – vi och många av oss, som har vanan av flergenerations företag – och som även besitter kommunikationsförmåga att möta och vara kittet i mötesplatserna i framtidens väntrum.

VAD – anser du att vi ska göra?