Sverige har skäl att frukta att Ryssland sätter in cyberattacker mot det politiska systemet inför valet 2018 – i syfte att stödja Sverigedemokraterna, menar en politisk journalist i SDS 2017-01-08.

SD -> Putins slagträ?

Det är slutsatsen efter att USA:s underrättelsetjänster slagit fast att hackerangreppet mot det amerikanska valet i fjor beordrades av Vladimir Putin för att hjälpa Donald Trump att besegra Hillary Clinton.

Enligt Säpo bedriver Ryssland ett intensivt psykologiskt krig mot Sverige. Syftet är att splittra, manipulera, urholka förtroendet för politiker och påverka demokratiska beslut.

“Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer”, skriver Säpo i en rapport.

Läs mer: www.sydsvenskan.se/2017-01-07/rapport-putin-hjalpte-trump-vinna

På söndagen inleds den stora försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Där kommer fokus att vara “Hotet från Ryssland”.

Statsminister Stefan Löfvén – som inledningstalar – pressas nu hårt av allianspartierna att snabbt rusta upp.

Under trettonhelgen har de borgerliga övertrumfat varandra med krav på mer pengar till försvaret. Ryssland blir allt mer aggressivt. Då räcker inte försvarsbeslutet från 2015, anser Anna Kinberg Batra (M). Beslutet innebar att totalt 10 miljarder extra sköts till för åren 2016-2020.

Högst bjuder nu Jan Björklund (L). Han vill ge försvaret 28 miljarder extra till fler Jas-plan och vassare luftvärn fram till 2020. Därefter ska upprustningen fortsätta. År 2026 måste Sverige satsa 2 procent av BNP på militären, vilket är riktmärke för Natoländer. Det innebär en fördubbling av det årliga anslaget från dagens 45 miljarder till 90 miljarder kronor.

Läs mer: www.sydsvenskan.se/2017-01-06/bjorklund-vill-se-28-extra-forsvarsmiljarder

Ingen vettig bedömare tror det finns någon omedelbar risk för att Ryssland plötsligt skulle invadera Sverige.

Den militära hotbilden är en annan: Ryssland gör anspråk på att ta tillvara “ryska intressen” i Estland, Lettland och Litauen, precis som man gjort i Georgien och Ukraina. Eftersom de baltiska staterna är både Nato- och EU-medlemmar blir västmakterna tvungna att svara. Östersjön och Gotland blir strategiskt glödheta. Därmed dras Sverige in i en militär konflikt.

Men betydligt mer överhängande är det ryska cyberhotet – ett slags krig i fredstid.

Det finns redan här.

Enligt den rapport som CIA och de övriga amerikanska underrättelsetjänsterna nu offentliggjort har de ryska spionorganen använt mellanhänder i sina försök att smutskasta Hillary Clinton och gynna Trump. Wikileaks och DC Leaks utnyttjades för att sprida e-post från Demokraternas högsta partiorgan (DNC) och partiets politiker.

Förutom hackerattacker bestod det ryska angreppet mot USA:s presidentval av kampanjer av statliga ryska medier och betalda Facebookanvändare.

“Oerhört allvarligt”, kommenterade utrikesminister Margot Wahlström (S) när hon läst rapporten.

Den svenska regeringen känner igen Rysslands metoder från de rapporter man fått från Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must.

I det informationskrig som rasar strävar Vladimir Putin efter att försvaga västmakternas inflytande i världen – och att underminera Nato och EU.

Donald Trump har talat vitt och brett om att USA inte ska agera världspolis längre och att Europa inte kan räkna med amerikanskt militärt beskydd enligt artikel 5 i Natostadgan. Det är naturligtvis ett viktigt skäl till Putins stöd.

På samma sätt väntas Ryssland med cyberattacker och desinformation försöka hjälpa Marine Le Pen från Front National att bli Frankrikes president. Det är också rimligt att tro att ryssarna vill motarbeta förbundskansler Angela Merkel, EU:s sammanhållande kraft, i årets tyska val.

Sverigedemokraterna då?

Precis som Donald Trump kan Jimmie Åkesson bli Rysslands redskap.

Runt om i Europa har nationalistiska och EU-fientliga partier dragit slutsatsen att de har gemensamma intressen med ryssarna. Marine Le Pen, som tagit emot ryska miljonlån. Brexit-generalen Nigel Farage, som fick ekonomiskt stöd och i gengäld oförblommerat hyllat Putin.

Märkliga band mellan SD och Ryssland har avslöjats: SD-tjänstemannen “Egor Putilov”, som spred motstridiga åsikter på sociala medier under fem olika identiteter och tjänade stora pengar på en husaffär med ryska intressenter. Den politiske SD-sekreteraren, som spred rysk propaganda. Riksdagsmannen Kent Ekeroth, som varit en flitig gäst i statliga tv-bolaget RT – av Säpo pekas ut som viktigt kanal i Putins informationskrig.

Läs mer: www.sydsvenskan.se/2016-10-02/putin-utnyttjar-sd-i-sitt-informationskrig-mot-europa

Jimmie Åkesson själv förnekar att han har något till övers för Putin och Ryssland. Det är säkert sant.

Men det hindrar inte att Vladimir Putin drar slutsatsen att det ligger i Rysslands intresse att SD vinner framgång i valet 2018.