Brottsplatsundersökning efter torsdagen 2017-01-12 dödsskjutning.

Bild: Patrick Persson

En sextonåring är död. Ett barn har blivit skjutet. Våldet i Malmö har skördat ytterligare ett offer.

JAG undrar om det stått samma text som nedan – IFALL det som händer i Malmö – hänt och händer – i Stock Home… i DN???

Knappt hade inrikesminister Anders Ygeman (S) tackat ja till Malmöpolitikernas inbjudan för att diskutera brottsligheten i staden förrän ytterligare ett skottdåd inträffade. Tidigt på torsdagskvällen sköts en pojke ihjäl vid en busshållplats på Rosengård.

Under natten till fredagen sköts dessutom flera skott på stadsdelen Hermodsdal genom fönstret till en lägenhet där flera personer befann sig.

Bara sedan årsskiftet har två människor dödats i Malmö och Ygeman lova krafttag för att komma till rätta med det grova våldet i staden.

“Nu måste den polisiära närvaron i de socialt utsatta områdena skärpas och de skyldiga till de här våldsbrotten sättas bakom lås och bom”, sade Ygeman i en kommentar till TT.

Det är hög tid.

Under fredagens interpellationsdebatt i riksdagen sade han sig också vara “ganska övertygad” om att kommande statistik visar att polisens närvaro under det senaste året har ökat i socialt utsatta områden.

Men i Malmö är i så fall den ökade närvaron uppenbart inte nog. Som inrikesministern själv konstaterar i Expressen har situationen i staden präglats av flera allvarliga våldsdåd och alldeles för dåliga utredningsresultat.

Till råga på allt har polisen stora organisatoriska problem även på riksplanet. Nästa vecka träffar Ygeman rikspolischef Dan Eliasson, som ska redovisa utvecklingen i polisens arbete. Regeringen har lovat åtgärder om det inte syns generella förbättringar.

Med tanke på vilka utmaningar brottsbekämpningen står inför kunde en åtgärd vara att byta ut rikspolischefen.

Förutom att andelen uppklarade brott trendmässigt sjunker identifierade polisen i en rapport häromåret ett antal områden i landet där den grova kriminaliteten är så omfattande att det kan talas om parallella samhällsstrukturer, däribland Seved och delar av Rosengård. Dessa områden har prioriterats av polisen och där finns det också särskilda skäl att kräva resultat.

Samhället kan aldrig acceptera no go-zoner där det snarare är kriminella än folkvalda som styr, där ambulans och brandkår tvekar att köra in och där få vågar vittna mot brottslingar.

Det hör till statens allra viktigaste uppgifter att ge alla medborgare trygghet – oavsett bostadsadress. Ett samhälle som undantar vissa från detta grundläggande skydd kan inte längre göra anspråk på att kalla sig jämlikt.

“Jag vill ha en utförlig resultatredovisning för föregående år. Men jag vill också att han presenterar sin plan för att vända utvecklingen för svensk polis”, säger Ygeman om sina förväntningar på mötet med Eliasson.

Även statsminister Stefan Löfven (S) har betonat att rikspolischefen måste kunna visa förbättringar. Men med den reservationen uttalade han sitt fulla stöd för Eliasson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

“Nu ska jobbet fortsätta, och vi ska se till att leverera resultat.”

De orden måste inte minst gälla Malmö, vars polisledning fått en ny, tillförordnad chef. Klas Friberg tar över ansvaret för region Syd tills vidare. Han har gedigen erfarenhet från region Väst, men det finns ändå tunga skäl att skynda på rekryteringen av en ordinarie chef.

Det krävs stabila ramar för polisens viktiga arbete här – vad gäller såväl ledning som ekonomi.

För en månad sedan lovade Dan Eliasson ytterligare 150 miljoner kronor till i region Syd.

Enligt SVT blir det nu istället en besparing på 70–90 miljoner.

Här finns något för kommunledningen i Malmö att diskutera med Ygeman, utöver vilka nya, juridiska verktyg polisen kan behöva.

Och förstärkningarna måste vara bestående.

De som stadens polis tidigare fått har haft alltför stora drag av projektarbete. Men de kriminella sysslar inte med projektarbeten – snart har våldet åter eskalerat. Det bör begrundas när den regionala polisledningen nu åter bett om förstärkning.

Tillfälliga lösningar är inte nog för att komma till rätta med kriminaliteten i Malmö. Våldet är för grovt och sorgen för stor. Regeringen måste ta situationen på allvar. har situationen i staden präglats av flera allvarliga våldsdåd och alldeles för dåliga utredningsresultat.

Till råga på allt har polisen stora organisatoriska problem även på riksplanet. Nästa vecka träffar Ygeman rikspolischef Dan Eliasson, som ska redovisa utvecklingen i polisens arbete. Regeringen har lovat åtgärder om det inte syns generella förbättringar.

Med tanke på vilka utmaningar brottsbekämpningen står inför kunde en åtgärd vara att byta ut rikspolischefen.

Förutom att andelen uppklarade brott trendmässigt sjunker identifierade polisen i en rapport häromåret ett antal områden i landet där den grova kriminaliteten är så omfattande att det kan talas om parallella samhällsstrukturer, däribland Seved och delar av Rosengård. Dessa områden har prioriterats av polisen och där finns det också särskilda skäl att kräva resultat.

Samhället kan aldrig acceptera no go-zoner där det snarare är kriminella än folkvalda som styr, där ambulans och brandkår tvekar att köra in och där få vågar vittna mot brottslingar.

Det hör till statens allra viktigaste uppgifter att ge alla medborgare trygghet – oavsett bostadsadress. Ett samhälle som undantar vissa från detta grundläggande skydd kan inte längre göra anspråk på att kalla sig jämlikt.

“Jag vill ha en utförlig resultatredovisning för föregående år. Men jag vill också att han presenterar sin plan för att vända utvecklingen för svensk polis”, säger Ygeman om sina förväntningar på mötet med RPC Eliasson.

Även statsminister Stefan Löfven (S) har betonat att rikspolischefen måste kunna visa förbättringar. Men med den reservationen uttalade han sitt fulla stöd för Eliasson under onsdagens partiledardebatt i Riksdagen.

“Nu ska jobbet fortsätta, och vi ska se till att leverera resultat.”

De orden måste inte minst gälla Malmö, vars polisledning fått en ny, tillförordnad chef. Klas Friberg tar över ansvaret för region Syd tills vidare. Han har gedigen erfarenhet från region Väst, men det finns ändå tunga skäl att skynda på rekryteringen av en ordinarie chef.

Det krävs stabila ramar för polisens viktiga arbete här – vad gäller såväl ledning som ekonomi.

För en månad sedan lovade Dan Eliasson ytterligare 150 miljoner kronor till i region Syd.

Enligt SVT blir det nu istället en besparing på 70–90 miljoner.

Här finns något för kommunledningen i Malmö att diskutera med Ygeman, utöver vilka nya, juridiska verktyg polisen kan behöva.

Och förstärkningarna måste vara bestående.

De som stadens polis tidigare fått har haft alltför stora drag av projektarbete. Men de kriminella sysslar inte med projektarbeten – snart har våldet åter eskalerat. Det bör begrundas när den regionala polisledningen nu åter bett om förstärkning.

Tillfälliga lösningar är inte nog för att komma till rätta med kriminaliteten i Malmö. Våldet är för grovt och sorgen för stor. Regeringen måste ta situationen på allvar.