Föreställ dig att ditt liv är oändligt. OCH att mitt jobb efterfrågas av marknaden, alltså är det meningsfullt…. Föreställ dig sen – nedanstående!


Först och främst: fokusera riktigt hårt på att det är roligt att ha ett jobb. Var glad för att du inte tillhör den arma massa som nu ska slussas in i ”enkla jobb”. Om du har ett ”enkelt jobb”, tänk på att vilket jobb som helst är bättre än inget jobb. Det finns många som har det sämre än du.

Fokusera på att företaget du jobbar för vill dig väl. Det har gett dig jobb och alltså räddat dig från arbetslöshet. Öva dig i tacksamhet.

Fokusera på att samhället är oföränderligt. Arbetsbördan kommer aldrig att minska, maktstrukturerna aldrig att förändras. Tänk inte på vad alternativet vore. Vi har tillväxt, kanske får du två procents löneökning i år. Fokusera på det.


Om du periodvis tvivlar på det du gör, börja dagen med att se dig i spegeln och repetera orden ”mitt jobb efterfrågas av marknaden, alltså är det meningsfullt”. Affirmera tills du upplever en kittlande känsla i höger pannlob. Med tiden kommer hjärnan att ge upp.

Ägna all ledig tid åt att förbereda för nästa Ironman. Lägg den tid som inte går till träning på att uppdatera dina flöden med träningsbilder. Det kommer att lösa upp kontrasten mellan fritid och arbete – så att allt blir arbete.

Fokusera på att bli hatad av din familj (att ständigt arbeta är ett av de enklaste sätten). Känn dig sårad när du väl lyckats. Hata tillbaka. Det kommer att göra hemmet till en ännu outhärdligare plats och jobbet till en relativt fridfull tillvaro.


Föreställ dig att ditt liv är oändligt. Kanske tänker du att du kommer att kasta bort ännu ett år på ett jobb du helst vill slippa. Föreställ dig detta år som en ynka stjärna i Andromedagalaxen. Eller ett sandkorn i öknen. Även andra visualiseringar kan fungera.

Om de negativa tankarna inte vill ge vika: tänk att alla andra är löneslavar utom du. Du har sett igenom systemet och står därför över dina hjärntvättade kollegor. Fokusera på att din anpassning är ironisk. Du tillhör de smarta. Du är egentligen inte här.