Bildtext:
– Det här hotet kom till NA:s ledarskribent Evelyn Schreiber och är nu polisanmält.
– Nu polisanmäls hotet mot en av medarbetarna på NT:s redaktion. – NA:s medarbetare Evelyn Schreiber, Anders Uddling, Anders Nilsson, Mattias Frödén.

Vem ska bestämma vem och vad som får sägas? Våra lagar eller en rasistisk pöbel?
Nerikes Allehanda 8 feb sida 4-5 Hatvåg över NA:s redaktion

ÖREBRO LÄN I lördags publicerade NA de första artiklarna om Peter Springares inlägg på Facebook, där han skrev om invandrares kriminalitet. Sedan dess har en våg av hat och hot rullat in över Nerikes Allehandas redaktion. På tisdagen polisanmäldes ett av dem, en bild på en strypsnara riktad mot ledarskribent Evelyn Schreiber.
Men de första artiklarna om polisutredarens inlägg på Facebook, skrevs av NA:s kriminalreporter Mattias Frödén.

– Jag försökte få tag på Peter Springare hela helgen, utan att lyckas. Men vi bestämde ändå att skriva om inlägget. Och eftersom jag är journalist och min uppgift är att problematisera saker och ting, fick också kriminologen Jerzy Sarnecki uttala sig om innehållet. För att balansera vår rapportering, säger Mattias Frödén. Sedan dess har hatet rulllat in. I mejlkorgen har han nu upp emot 80 meddelanden om att han är en nolla och en idiot, tillsammans med önskningar om att han ska få obotliga cancersjukdomar, till exempel. – Men den som läser mina texter ser ju att jag inte har några som helst synpunkter på Peter Springares agerande, jag berättar bara om det som har hänt. Men hade vi inte skrivit om det här, tror jag att vi i stället hade blivit anklagade för att mörka det, säger han och skakar lite på huvudet. Evelyn Schreiber har en annan roll på tidningen. Som ledarskribent är det hennes uppgift att ha åsikter om det som sker i samhället. På tisdagen publicerade hon en ledartext där hon delvis gav Peter Springare rätt, men också hade plockat fram fakta som talade emot innehållet i hans inlägg. – När jag kom till jobbet i morse hade jag fyra ganska positiva mejl. Men sedan bara exploderade det av hat och hot, säger hon. Sedan skärpte hennes meningsmotståndare tonen. Från att vara kritiska till att bli hatiska. Och när hon delade sin text på sin Facebook-sida kom också hoten. Bilden på strypsnaran är ett exempel, men också önskningar om att hon ska våldtas, helst av flera män samtidigt. Vid lunch tog hon bort inlägget från sin Facebooksida, och bad en kollega ta hand om hennes mejl, för att minska det synliga hatet. Men då var det för sent. Då hade det redan fått snurr i sociala medier. Hatet fortsatte välla in. – Det här är ett hot mot både demokratin och journalistiken. Hur ska jag kunna veta om de där hoten är skrivna i affekt, eller om det står någon och väntar på mig när jag går hem i kväll? säger hon. – Det är klart att jag funderar på hur mycket hot och hat jag orkar med, när jag ska skriva nästa ledare, säger hon. Även tidningens två nyhetschefer har utsatts för mejlkampanjer. På Facebook sprids uppmaningar om att skicka mejl till dem med texten “Jag blir så jävla trött”, och nu har de tvingats pausa sina mejlkorgar. – Det är lite ologiskt att de är så arga, eftersom vi har skrivit om Peter Springares inlägg ur så många olika perspektiv. Han har ju själv fått vara med i både vår papperstidning och webb-tv och berätta om vad han tycker, säger nyhetschefen och ställföreträdande utgivaren Anders Uddling. – Och den som tror att vi kommer sluta belysa saker från olika håll på grund av sånt här, tror fel, säger han. Han får stöd av tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare Anders Nilsson, som för närvarande befinner sig på resa utomlands: – Det är fullständigt oacceptabelt att våra medarbetare får ta emot hot bara för att de gör sitt jobb. Vi kommer att anmäla alla hot och jag hoppas att polis och åklagare gör allt för att lagföra de personer som ligger bakom hoten, säger han och fortsätter:

– Jag har fått över 200 mejl senaste dygnet från människor som uttrycker sig hotfullt på olika sätt. Det här är människor som inte har någon demokratisk värdegrund. Tragiskt att det finns såna krafter i Sverige 2017. “Vi kommer att anmäla alla hot och jag hoppas att polis och åklagare gör allt för att lagföra de personer som ligger bakom hoten. “

Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, NA. “Det är lite ologiskt att de är så arga, eftersom vi har skrivit om Peter Springares inlägg ur så många olika perspektiv. ” Anders Uddling, nyhetschef.