Med stigande förvåning har jag följt efterdebatten om Anna Kinberg Batras besked om att hon kommer att börja samarbeta med SD i frågor som inte rör invandring och integration. Reaktionerna har inte varit måttliga – men delar vi samma verklighet? Vad är ert alternativ?

Med stormande känsloargument och gråt och tandagnisslan från olika håll har Anna Kinberg Batra anklagats för att släppa in nazister och inte hålla rent från högerextremister. Det värsta är menar hennes kritiker att hon normaliserar SD. Jag är absolut ingen SD-anhängare men jag måste ändå ställa frågan till alla dessa offentliga gråterskor, lever vi på samma planet, delar vi samma verklighet? Vad är ert alternativ?

Ni kan väl inte ha missat att SD röner stora framgångar i alla opinionsundersökningar?

Ju mer de marginaliseras desto större blir deras väljarstöd.

Ni kan väl inte heller ha missat brexit och Donald Trump?

Har ni någonsin funderat över varför väljare lägger sina röster på det som etablissemanget kallar för rasism, främlingsfientlighet och nationalism?

LÄS MER: Historiska mätningen: SD större än Moderaterna

Det finns en röd tråd som återkommer i nästan alla länder i väst. Det är folket mot etablissemanget.

Tidigare har de politiska partierna kunnat vinna stöd genom att de haft ett grundläggande förtroende bland människor att de löser problemen. Det gäller inte i dag, förtroendet är borta. I stället är det partier och politiska krafter som Donald Trump som genom sin politiska retorik ger människor hopp. Framför allt ger de hopp till väljargrupper som känner sig marginaliserade.

Det kan vara allt från industriarbetare, pensionärer, till arbetslösa och folk i allmänhet som inte känner sig berörda av den politik som förs. Donald Trump är mästare på att både övertyga dessa grupper och även behålla dem. I presidentvalet vann han de marginaliserade.

Han spelade på nationalismen, president bara för amerikanska folket. Han lovade stoppa importen från Kina och återupprätta den amerikanska industrin, han skulle slänga ut alla illegala invandrare och bygga muren mot Mexiko.

Motståndet mot etablissemanget inbegriper alltså många olika aspekter. En aspekt lyfte Sifo och Ekot fram häromdagen och det är människors rädsla för hot och våld. Det är en fråga som SD lyft fram i flera år.

En annan är att samhället har förändrats i rasande takt, klyftorna har ökat på alla områden men det politiska etablissemanget har inte haft förmågan att förklara varför det sker och inte heller haft någon idé om hur problemen ska lösas och vilket samhälle de eftersträvar.

Istället har de i rädsla för att skapa rasism tummat både på demokratin och på dialogen med sina väljare.

LÄS MER: “Det är siffror man tidigare har hånat”

Resultatet är tydligt: När etablissemanget angriper SD, eller Donald Trump eller EU-kritiker så slutar de marginaliserade väljarna att lyssna. Angreppen har som enda effekt att öka stödet för de angripna. Särskilt farligt är det att se ner på människorna på landsbygden.

De är inte så få som ni tror, mellan fem och sju miljoner av svenskarna bor utanför stora städer, beroende på hur man räknar. Trump vann tack vare landsbygdens väljare och brexit fick stöd från folk utanför storstäderna.

Till sist, tro inte att landsbygdens protester handlar om rasism och främlingsfientlighet. Protesterna bottnar snarare i totalt olika verklighetsbilder. Om politiska partier som inte talar till folket utanför städerna, än mindre om dem. Det handlar om ett etablissemang som glömt vilka de representerar. Det har öppnat dörren på vid gavel för populistiska missnöjespartier.

Så alla ni som förfasar er över att det demokratiskt valda SD ska få delta i politiken i riksdagen och till och med ta ansvar för allt de lovar,

Vad är ert alternativ? Detta – från LO, som sänker lönekrav- för att Näringslivet kräver det???

https://www.facebook.com/LOSverige/videos/10153235027461239/