Acceptans – vad är det?

Jag läste i en tidningskrönika om begreppet acceptans...

Författaren menade att det kunde leda till passivitet.. MEN, det är enligt min mening att helt missförstå vad det handlar om….

Acceptans är som jag ser det motsatsen till dömande – FÖR det är ett annat ord för att öva närvaro…

Det har i sig inget med varken passivitet eller aktivitet att göra…
När vi accepterar en känsla, tanke eller situation, kan det i nästa steg leda till ett agerande eller att vi släpper taget – > men vad vi gör utgår då ifrån själens respons, inte egots reaktivitet….

Denna morgon kände jag till exempel smärta i min vänstra fot och knä när jag mediterade. Det var en elak stickande smärta, MEN, jag undvek att värdera smärtan, utan jag valde att lyssna till den istället.

Kanske ville smärtan att jag skulle agera – eller endast låta den klinga av…men detta visste jag först efter att ha gått dit med ett accepterande förhållningssätt…. Smärtan fanns och jag accepterade den och det varande den var i.

Därför ser jag också acceptans som porten till fördjupning,
dvs utan detta livgivande förhållningssätt , så tror jag det mesta endast snurrar på ytan i våra liv…..

Det skall bli en solig helg på Österlen, – > SÅ var du än är…. Enjoy…livet pågår….