Hjärnan fortsätter utvecklas hela livet

Med åren blir människor sämre på att minnas detaljer, men de får en bättre förståelse för sammanhang. Tvärtemot vad man tidigare trott, fortsätter hjärnan att utvecklas hela livet.

Tänker du att du omöjligt kan lära dig nya saker, eftersom du inte minns namnet på din granne? Lugn, det är en helt naturlig del av åldrandet. Ju äldre vi blir desto svårare har vi för att komma ihåg småsaker, sifferkombinationer och namn. Men det betyder inte att hjärnan har slutat utvecklas. Den agerar bara på ett annat sätt.

– Kontakten mellan vänster och höger hjärnhalva blir bättre och bättre ju äldre vi blir, vilket gör att vi lättare kan se mönster och sammanhang, säger Bodil Jönsson, författare och professor emerita.

Bodil Jönsson som själv är 73 år har intresserat sig mycket för äldre och lärande sen hon själv blev pensionär för några år sen. Och hon är glad över att kunna dementera att det finns något som heter Alzheimers light. Bara för att man står i köket för andra gången samma dag, utan att minnas vad man hade för ärende, betyder det inte att man har blivit gammal och dement.

Nej, att ha ett sämre närminne och sämre känsla för detaljer ingår i det friska åldrandet. Precis som gråa hårstrån och rynkor, säger hon.

De flesta äldre bävar för en begynnande sjukdom i hjärnan och ser varje tecken på glömska som ett symptom. Då kan det vara bra att känna till att 80 procent av alla människor över 80 år inte är dementa överhuvudtaget. I stället genomgår deras hjärnor en positiv utveckling som Bodil Jönsson vill att de ska kunna glädjas åt.

– Det har forskats otroligt mycket på vad som blir sämre i hjärnan när man blir gammal, men väldigt lite på de utvecklingsmöjligheter som åldrandet innebär, menar hon.

Professorn hoppas på ett nytt synsätt, som innebär att de äldre i samhället kommer att kunna bidra till kunskapssamhället i framtiden. Plus att de får en chans att dela med sig av sina erfarenheter till dem som är yngre.

– >Unga (och Politiker, min anm.) är ju sällan intresserade av vad vi äldre (dvs över 40!!, min anm.) har att säga. Men det är fördelen med Internet, där kan vi publicera saker som de läser – utan att de vet att informationen kommer från oss