Alla kan vi göra skillnad. Du som kört fast i föreställningen om att tiga är guld: Tala.”

Jag. Lovisa Fhager Havdelin – är övertygad om att #metoo inte är en avtagande vind, utan en orkan som blåser liv i något nytt.

Lovisa Fhager Havdelin, är generalsekreterare för stiftelsen Teskedsorden.

Många gånger är jag rädd att ordspråket ”Tala är silver, tiga är guld” gör sig påmint i fel stunder. När människor varit i situationer där något opassande uttalats och någon farit illa, avslutas historien inte sällan med att den som berättar förklarar: ”men jag sa ingenting, för jag vill inte göra situationen värre.” Men vem gynnas egentligen av det?

När jag blickar tillbaka på året som gått är det tydligt att människor vågat höja sina röster högre än någonsin tidigare. Under Bokmässan i Göteborg tog nazister plats på stadens gator, men motdemonstranterna var betydligt fler. I samband med #metoo vågade många tusen kvinnor inte bara berätta om sina upplevelser, utan även kräva ett slut på trakasserier och övergrepp.

Det finns de som oroar sig för och är näst intill övertygade om att #metoo är en fluga. Att kasta ljus över de sexuella trakasserier som dagligen äger rum på bussar och i personalrum bara är något människor orkar göra när förändringens vindar blåser som starkast. Och visst var det dystert att se resultatet av den Novusundersökning som SVT Nyheter beställde där 45 procent av männen och 30 procent av kvinnorna som svarade ansåg att #metoo-uppropen är överdrivna.

Men jag är övertygad om att #metoo inte är en avtagande vind, utan en orkan som blåser liv i något nytt. Det är en kraft människor har i ryggen när de nu kliver in i nästa år.

Låt 2018 bli året då inte bara röster fortsätter att höjas, utan förenas i en strävan efter mer mångfald och tolerans. Sverige går också till val under det kommande året och då har vi alla möjlighet att påverka vilka politiker som styr landet.

Finland har lagstiftat om ett förbud mot organiserad högerextremism, ett exempel jag hoppas att Sverige följer. X)

Alla kan vi på olika sätt göra skillnad. Var för sig är vi små, men tillsammans kan vi uträtta stordåd.

Så du som kört fast i föreställningen om att tiga är guld: tala. Om du värnar människors lika värde är detta det absolut ‘guldigaste’ du kan göra.
Lovisa Fhager Havdelin

Lovisa Fhager Havdelin är generalsekreterare för stiftelsen Teskedsorden vars motto är ”Tillsammans för mångfald och tolerans”. Stiftelsens målsättning är att nå unga människor genom olika kulturprojekt i skolan och få dem att reflektera.

. X) Jag menar utfrån exemplet om Finland – OCH med erfarenhet från våld-och kravaller i Sverige – SÅ – OM organiserad (!) högerextremism ska förbjudas – DÅ ska även motsvarande på Vänstersidan – också förbjudas… Lika barn inom våld