Jag bor strax intill väg 19 invid Fyledalen och den lilla byn Benestad mellan Ystad och Tomelilla – på Österlen i Skåne !

Väg 19 är en mycket trafikerad väg mellan Ystad och Kristianstad. Jag bor 7 meter ifrån vägen och det passerar ungefär 6000- 8000 fordon per dygn (mest dagtid). Det är svart som i en smedröv under den mörka årstiden – och vägen är smal med 80!
Från Ystad utgår 200.000 lastbilar per år norrut. ( Den som gillar matte, kan beräkna hur långt de når om varje bil är 25 m och om de ställs efter varandra – utan lucka!)

Strax intill och på andra sidan vägen ligger Naturreservatet Fyledalen, med en rik flora av vilt och fåglar. Det är Kronhjort, Dovhjort, Rådjur, Räv, Grävling och ett STORT antal vildsvin och småvilt (kaniner, harar etc).

Jag har vid upprepade tillfällen kontaktat Vägverket och påtalat att naturen (topografin) gör det enkelt för myndigheten att ordna en viltundergång + viltstaket som leder till tunneln- då det är en djup svacka ner mot Fyledalen.

Kan du gissa vad jag får för svar???

” Vi kan inte se att det skett en dödsolycka – just där” – och DÅ har vi ingen budget att använda….. “

Va? Ingen dödsolycka – vad tusan, det dör ett djur här minst och 1 gång per vecka, svarar jag (trots jag vet att hon menar människor) … SÅ vem tycker DU ska dö, svarar jag?

Då lägger hon på luren… och varje gång samma sak!

JAG – vill INTE vara den som kommer först på plats – för att se en död människa i en smashad bil – bara för att Trafikverket inte förmår rädda liv…. med enkla medel.

VAD – hade du gjort???

I höstas fick brandkåren såga sönder en helt ny Audi – för att lyfta ut en man, när han väjt OCH rammat ett träd alldeles invid min tomt. Killen hade ryggskador och ingen känseln i benen… MEN – vildsvinet klarade sig!