Mycket bra om det sönderbrutna samhällskontraktet.

KOMMENTAR | DÖDSSKJUTNINGARNA Samhällskontraktet närmare uppsägning

Text: Erica Treijs SVD

Våldet urholkar tilliten och på sikt även samhällskontraktet. Riskerar Sverige att tappa sina lojala medborgare, som knegar på medan pappa staten sköter resten?

S amhällskontraktet, törs vi lita på det? Den grundläggande överenskommelsen som går ut på att vi alla bidrar efter bästa förmåga – pluggar, jobbar och sköter oss i största allmänhet. De allra flesta vill ändå göra rätt för sig. Några av hävd eller god fostran, medan de flesta betalar skatt för att systemet kräver det. Och fortsätter att göra det så länge beskattningen slår rimligt rättvist och ger något tillbaka, som trygghet, god sjukvård och en skola som förmår att både förmedla kunskap och baka goda samhällsmedborgare.

En lika enkel som självklar grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Och våra trygghetssystem har hyggligt klarat både höger- och vänsterregeringar, hukat under finanskriser och överlevt terrordåd. Tilliten har ändå stått pall.

Men när två kvinnor mördas inom vad som verkar vara kriminella konflikter – att lägga till de 25 individer som skjutits till döds under årets första sju månader – samtidigt som sprängdåden ökar och en brottmålsadvokat fälls av en kula (omständigheterna bakom är ännu inte utredda), så är det inte lika självklart att ta upp pennan och osett teckna på kontraktet.

Det är dags att granska det finstilta. Kolla att politikerna är med och att poliserna är där – i verkligheten.

Av landets cirka 20 000 poliser är endast kring 7 000 i yttre tjänst, trots att polisnärvaro där människor rör sig och gängen hänger är en bra brottsprevention. Men polisen ska få förstärkning – och nu är politiker över hela linjen på tå för att försöka sätta stopp för gängvåldet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) agerar landsfader som lågmält men bestämt försöker bygga broar mellan röd, grön och blå medan polisen annonserar efter kollegor som har lämnat yrket för högre löner och bättre arbetstider. Men det lär bli svårt att locka tillbaka pensionärer som lagt mössan på hyllan när åtta av tio poliser, enligt Polisförbundets egen enkät, anser att yrkesrollen urholkats. ”För mycket administration och skjutsande hit och dit”, säger en mångårig polis i Stockholms södra förorter till SvD.

Tillitsbygget knakar i fogarna och klyftorna växer i samhället och de kriminella kapprustar. Inte blir det bättre av att politikerna först nu sträcker ut händerna åt både höger (utom SD) och vänster. År efter att unga män på löpande band har fått sätta livet till i våra förorter – där varannan kvinna känner sig otrygg på kvällen och mammor som har förlorat sina söner skriker sig hesa för att få hjälp att stävja våldet.

Förhoppningsvis sprängs eller skjuts det inte i dina kvarter eller på dina nära och kära. Men ett kontrakt kräver ömsesidigt förtroende från två parter och så länge du sköter dina åtaganden så kan du hävda kontraktsbrott.

Och det är nära nu.

Erica Treijs är reporter på SvD. Läs fler av hennes artiklar på SvD.se/av/erica-treijs