ÄR det angivare och åsiktspoliser som arbetar för Staten, anställda av Facebook eller upprörda medelålderskvinnor och aktivister, som ringer och trakasserar enskilda medborgare med s.k. fel värdegrund?

Text. Bianca Muratagic

Jag har tyvärr inte svaret på den här frågan men hoppas kunna gräva vidare för att få mer information. Något luktar illa.

Mina följare och jag har blivit uppringda av slöjdlärare Helen Langborg vars tweet om den misstänkta terroristen i Vetlanda skakade Internet och väckte starka reaktioner. Langborg presenterade sig när hon ringde till mig, men jag börjar misstänka att något inte stämmer när en följare blir uppringd av en viss ”Annika” som påstår sig vara näthatsgranskare som arbetar för polisen.

Mina inlägg där jag riktade kritik mot Helen Langborg som förminskar terroroffer genom att visa sympatier för den afghanska mannen som sitter häktad och är misstänkt för att ha begått terrordåd i Vetlanda, försvann och raderades helt på Facebook. Jag ansåg att inlägget var dessutom rasistiskt eftersom Langborg reducerar alla invandrare och flyktingar som inte mår bra till potentiella terrorister. Det jag förundrades över var att i samma veva som mina inlägg raderades så fort och försvann helt från Facebook utan att jag ens kunde överklaga, blev jag kontaktad av Langborg i Messenger där hon hotade med polisanmälan. Jag tog skärmdumpar och publicerade även detta, men inlägget försvann på några sekunder.

Strax efter ringer Langborg till mig från dolt nummer. Jag svarade även fast jag undervisade och var mitt i en sånglektion. Helen Langborg presenterade sig själv och undrade om jag var lika tuff och ”vågade prata.” Jag förklarade att jag inte kunde prata då jag sitter mitt i en lektion men blev avbruten med: ”Det tror jag inte, du har hunnit blockera mig.”

Efter några minuter anländer ett sms med samma hot om att jag är polisanmäld. Jag googlar numret men hittar inte dess ägare. Dagen efter får jag flera meddelande av mina följare som berättar att de blir kontaktade via Messenger och uppringda av Langborg som vill veta om deras åsikter kring ensamkommande män från Afghanistan. En följare berättar att när han besöker hennes sida och markerar hennes inlägg med ett skrattemoji, eftersom han inte kan kommentera det, att han samma kväll blir uppringd av en kvinna som presenterar som som en viss ”Annika” som arbetar som näthatsgranskare som arbetar för polisen.

”Annika” undrar om följarens politiska åsikter om ensamkommande män från Afghanistan, men är också ute efter namn på min följares vänner som har samma åsikter och som är aktiva i sociala medier. Hon vill också veta vilka sociala medier min följare och följarens vänner använder. Min följare ber om att ”Annika” styrker sina uppgifter om att hon arbetar för polisen och skickar dessa via mail. Annika säger att hon kommer att skicka uppgifterna men mailet kommer aldrig.

Min följare kontaktar polisen som bekräftar att den här personen ”Annika” inte finns och att de har inga näthatsgranskare som arbetar för dem. Polisen undrar också om min följare vill anmäla kvinnan och händelsen.

Om du någonsin blir uppringd av vresig Helene Langborg eller en kvinna som heter ”Annika” som arbetar som ”näthatsgranskare för polisen” och är ute efter din eller dina vänners personliga uppgifter eller politiska åsikter ska du lägga på, blockera eller polisanmäla.

Låt er inte skrämmas till tystnad.

Kan vara en närbild av 1 person