Ska vi räkna alla barn som sjuka/dör vid gruvdrifter, som en del av utgifterna för en elbil? NEJ, säger Homo Economicus och klimattalibaner!

Kan vara en bild av utomhus
Brinnande el-bil, vi laddstation någonstans i Norden

Text : Jens Gjerløv

Efter att ha läst Bengt Karlssons artikel i ÅBO Stories förstår jag nu fullt ut vilka irreparabla skador tillverkningen av batterier till elbilar orsakar både natur och människor och framförallt barn.

“Ett bilbatteri till elbilen väger cirka 500 kg, volymen är lika stor som en resväska. Den innehåller 12 kg litium, 30 kg nickel, 20 kg mangan, 15 kg kobolt, 100 kg koppar, 200 kg aluminium (tillverkningen är extremt elektrisk stängd), stål och plast. Det finns 6 831 litiumceller inuti. Det borde vara oroande att alla dessa giftiga beståndsdelar kommer från gruvdrift.

För att göra ett bilbatteri behöver du förädla 10 ton salt för att producera litium, 15 ton malm för kobolt, 2 ton malm till nickel och 12 ton malmkoppar. Totalt grävs 200 ton jord upp för ett enda batteri. Sjukdom och barnarbete ligger bakom 68% av världens kobolt, och en stor del av ett batteri kommer från Kongo. Deras gruvor har ingen kontroll på föroreningar och de anställer barn som dör när de hanterar detta giftiga material.

Ska vi räkna alla dessa sjuka barn som en del av utgifterna för en elbil? “Hur kan någon med gott samvete påstå att detta är bättre för miljön än fossildrivna bilar? Har någon någonsin räknat med en elbil vs en fossildriven bil? Det borde vara nästan barnsligt enkelt att göra en nästan korrekt bedömning.

Någon forskning/utvärdering får vi aldrig se. Elbilen är lika bra som den gigantiska floppen vindstyrkan, dvs oemotståndlig. Inte som funktion, utan som ett politiskt slagträ. Det fungerar, eftersom bristande utredningsresultat i politiken alltid vinner. Inte för att DU har rätt utan för att det är opportunistiskt och det passar in i det opålitliga politiska narrativet.

Läs mera: https://abounderrattelser.fi/elbilars-batteri-och-sol